fbpx

Одговори на: Патеки за лица со оштетен вид

#4512
stp
Participant

1. Тактилни патеки се користат во многу држави околу светот, меѓу нив Јапонија беше првата земја што ги спроведе.
Повеќето земји имплементираа тактилни патеки по спроведувањето на законите за помош на лицата со посебни потреби.

2.Тактилните патеки може да се обезбедат преку различни средства, вклучувајќи текстурирани површини, подигнати обрасци или плочки.  Овие елементи им помагаат на лицата со оштетен вид да се движат низ просторите со тоа што чувствуваат различни текстури под нозете.
Тактилното поплочување најчесто се прави од издржливи и нелизгачки материјали.  Некои употребени материјали вклучуваат гума, пластика, бетон, метал, итн. Изборот на материјалот зависи од фактори како што се издржливоста, отпорноста на временските услови и специфичните потреби на околината во која се поставува тактилното поплочување.
Општината може да купи тактилни плочи, а со наша помош и со помош на стручни лица можеме да направиме план за поставување тактилни плочи околу домот за слепи лица.

3. Невладините организации треба да ја подигнат свеста за проблемот со добро проверени докази и да понудат некакво решение.  Ќе зависи од владините агенции и приватниот сектор како сакаат да одговорат на проблемот.

Информацијата не чини ништо, а неинформирањето може да чини и човечки живот!

Дали мислиш дека сме рамноправни?