fbpx

Предизвик со голем број на улични кучиња

 • Оваа тема има 4 replies, 5 voices и е последно ажурирана пред 1 months.
Viewing 4 reply threads
 • Author
  Постови
  • #4702

   1. Дали на подрачјето на Општина Гостивар постојат служби, организации, прифатилипта кои работат на прашања од областа на застапеност на улични животни? Кои?
   2. Дали постојат примери за позитивно разрешување на ваков тип на предизвик во нашето соседство/регионот/светот? Кои се тие примери?
   3. Кои чекори (граѓански иницијативи) можат да се превземат во насока на надминување на овој предизвик?
   4. Кои сектори на локалната власт можат да се вклучат во третирање на овие прашања?

  • #4703
   Zorina Saveska
   Participant

   Според истражувањето што го направив во врска со оваа тема сфатив дека нема доволно,можам да кажам нема никакви соодведни служби или организации за справување со уличните кучиња. Постои само дневен центар за грижа на кучиња- Стационар,отворен во 2019 година кога проценка на бројот на кучиња изнесувал од 600 до 700 бездомни кучиња.А според последните истражувања бројот е покачен на 1000.(можеби и повеќе)
   Овој стационар наводно постои физички но не е во никаква функција поради финансиски проблеми.
   Еден од начините за да се справиме со овој проблем е преку спроведување на стратегијата „залови –стерилизирај – вакцинирај-врати“ на бездомните кучиња и сите кучиња кои се затекнати слободни на улица.Оваа стратегија била применета во 2023 и наводно ќе се примени и оваа година.
   Според мене најдобар начин за справување со овој проблем е повторно функционирање на стационарот доколку не е во функција но овој пат сите граѓани во општина Гостивар да бидат известени со цел да можат да помогнат. Ангажирањето на граѓаните во грижата за кучињата скитници би било како на пример преку волонтерски програми, со цел да се обезбеди поддршка и ресурси за овие животни.
   Би помогнале така што секој од нас би донирал средства како храна,играчки и слично со цел и бездомните кучиња да можат да преживеат.А во исто време со тоа би се намаил или сосема би се решил проблемот со нападот врз граѓаните од страна на кучињата скитници бидејќи овој проблем е сериозен речиси да нема ден,а да не се слушне дека имало таков напад.
   Така да решението на овој проблем би имало двојна вредност од една страна би се заштитиле кучињата скитници, а од друга страна би се заштитила сигуноста на граѓаните од уличните кучиња.

  • #4704
   zehraayarovska
   Participant

   Во општината Гостивар не постојат никакви организации или служби за справуваме со овој проблем.Постои само еден стационар кој не е функционален.
   -Тије што сакате да вдомат куче мизар да вдомат од улица
   -мозат да се однесат на некое празно место (каде што не дивеат луѓе)
   -мозат да се направи хуманитарен концерт и средствата дa бидта дадени во стационарот што постои
   На локално ниво општината е одговорна за овие прашања

  • #4705
   mila
   Participant

   Проблемот со кучињата-скитници во градот Гостивар претставува еден од најголемите проблеми меѓу жителите, па затоа предлагам истиот да се реши со зголемување на веќе постоечкиот стационар(кој не е во функција). Според информациите на интернет и тоа што се слуша низ градот, стационарот е отворен во 2019г. и има капацитет за 800-1000 кучиња. Како што кажав, пооради тоа што веќе не е во функција моето мислење е да де направи кампања која ке ја подигне свеста кај граѓаните до цел сите да помогнат финансиски. Секој кој е во можност да донира псрични средства на Х сметка, на штандови кои ќе бидат поставени низ градот итн. Со собраните средства да се доизгради стационарот и да де зголеми капацитетот. Следната фаза би било донации во форма на храна, играчки, легла, волонтерски ветеринарни интервенции со цел одржување на животните.Во овој процес мислам дека би можела да помогне општината на град Гостивар.

  • #4706
   Antonio Banderas
   Participant

   Јас имам запишано повеќе информации, еве го документот на овој Google линк, немора да се спушти документот, се гледа од интернет.
   https://docs.google.com/document/d/1IC_FcZCZWQId8y9nCdVKz95reUk0CDjl/edit?usp=sharing&ouid=115891241004847921856&rtpof=true&sd=true

Viewing 4 reply threads
 • Мора да си најавен да одговориш на оваа тема.

Информацијата не чини ништо, а неинформирањето може да чини и човечки живот!

Дали мислиш дека сме рамноправни?